Historien om

Hiernagla Brenneri AS

Hiernagla Brenneri AS ligger i Vestland fylke, i Sveio kommune, ca 15 minutt kjøring fra Haugesund sentrum. Bedriften drives av en vennegjeng på fem som har bygd og etablert brenneriet selv. Ideen startet i det små på en seiltur i Skottland. Fire av gjengen var da på ferie sammen og forskjellen mellom Vestlandet og Skottland ble redusert til ett slott på hvert nes samt destillerier på de mest værharde plasser. «Hvorfor ikke da også whisky hjemme i Sunnhordland?»

To av de hadde allerede fra tidlig 20 årene vært med i whiskyklubb og brygget øl i mange år. Ideen var født og bedriften ble etter hvert etablert. Hvor skulle brenneriet ligge? Tjernagel ble identifisert. Der lå det tidligere en gammel kystrøys på historisk grunn. Området er nevnt i Snorresagaen og ligger fint til ved kysten, med utsikt sørvestover mot Bømlahuk og havet og nordover inn Hardangerfjorden.

Navnet ble derfor Hiernagla Brenneri, etter den gamle skrivemåten for Tjernagel, som for øvrig betyr sverdknapp. Lokaliteten ble ikke på selve Tjernagel, men målet er der i fremtiden. Noen steinkast fra Ekrene der brenneriet er bygd, ble det funnet en 3000 år gammel gull armring. Denne har blitt brukt til inspirasjon til logoen.

Uten erfaring fra bransjen var det til tider mye nytt å sette seg inn i for vennegjengen. Det var en stor milepæl når tilvirkningsbevillingen var på plass i begynnelsen av februar 2019, og senere samme måned kom de håndlagde potstillene fra Spania. I september var det endelig produksjon og de første dråpene ble produsert. Etter noe testing av oppskrifter og innkjøring av utstyr, ble den første whiskyen lagt på fat i november. Etter 3 år, i november 2022 er det blitt whisky, men smaken avgjør om den blir tappet da eller krever mer modning.

I tillegg til single malt røkt og urøkt whisky, produserer Hiernagla gin serien Værbitt. Denne kan kjøpes på vinmonopolet, samt utvalgte barer og restauranter. Den første akevitten ble lagt på fat sommeren 2021.