Fra de skotske øyer

til det norske vestland

Historien om brenneriet vårt starter i Skottland, nærmere bestemt på en seiltur i de skotske farvann i 2013. Omgitt av gamle slott og vakker natur som ligner vår egen værharde natur på Vestlandet, begynte vi å spørre oss selv hva som egentlig var så forskjellig fra oss og skottene når det gjaldt gode forhold for whiskyproduksjon. Dermed ble drømmen om verdens beste whiskyopplevelse født med spørsmålet ”hvorfor kan vi ikke lage whisky hjemme i Sunnhordaland også?” Fire venner på seiltur ble fem år senere til fem eiere av et nyetablert brenneri i Sveio, ca. 10 minutters kjøretur nord for Haugesund.

 

Navnet Hiernagla betyr ”sverdknapp” og var det gamle navnet på Tjernagel – et lite sted ved havet enda litt lengre nord for Haugesund. Selve logo-elementet vårt fant inspirasjon fra en 3000 år gammel armring i gull som ble funnet noen steinkast fra det nåværende brenneriet.

 

Brenneriet

Vår første milepæl var i februar 2019, da tilvirkningsbevillingen var på plass og de håndlagede potstillene kom fra Spania. September samme år ble de første dråpene produsert, og i november ble den første whiskyen vår lagt på fat. Vi produserer både røkt og urøkt whisky, se produktsiden for mer informasjon.

 

I tillegg til single malt whisky lager vi også gin, akevitt og rom. Værbitt Skogsbær, fra gin serien vår Værbitt, vant dobbelt gull i San Fransisco World Spirits Competition i 2022.

 

Produktene våre finnes i Vinmonopolets bestillingsutvalg, på enkelte polutsalg, barer og restauranter.

To av de hadde allerede fra tidlig 20 årene vært med i whiskyklubb og brygget øl i mange år. Ideen var født og bedriften ble etter hvert etablert. Hvor skulle brenneriet ligge? Tjernagel ble identifisert. Der lå det tidligere en gammel kystrøys på historisk grunn. Området er nevnt i Snorresagaen og ligger fint til ved kysten, med utsikt sørvestover mot Bømlahuk og havet og nordover inn Hardangerfjorden.

Navnet ble derfor Hiernagla Brenneri, etter den gamle skrivemåten for Tjernagel, som for øvrig betyr sverdknapp. Lokaliteten ble ikke på selve Tjernagel, men målet er der i fremtiden. Noen steinkast fra Ekrene der brenneriet er bygd, ble det funnet en 3000 år gammel gull armring. Denne har blitt brukt til inspirasjon til logoen.

Uten erfaring fra bransjen var det til tider mye nytt å sette seg inn i for vennegjengen. Det var en stor milepæl når tilvirkningsbevillingen var på plass i begynnelsen av februar 2019, og senere samme måned kom de håndlagde potstillene fra Spania. I september var det endelig produksjon og de første dråpene ble produsert. Etter noe testing av oppskrifter og innkjøring av utstyr, ble den første whiskyen lagt på fat i november. Etter 3 år, i november 2022 er det blitt whisky, men smaken avgjør om den blir tappet da eller krever mer modning.

I tillegg til single malt røkt og urøkt whisky, produserer Hiernagla gin serien Værbitt. Denne kan kjøpes på vinmonopolet, samt utvalgte barer og restauranter. Den første akevitten ble lagt på fat sommeren 2021.